Hollandsche IJsselkering

De Hollandsche IJsselkering beschermt het laagstgelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP. Dit Deltawerk bij Krimpen aan den IJssel was als eerste van de 13 klaar.

Rijkswaterstaat begon een jaar na de watersnoodramp (1953) met de bouw van de Hollandsche IJsselkering. Hoognodig, want de dijken in het gebied waren erg zwak. In 1958 was de stormvloedkering klaar.

De Hollandsche IJsselkering

480 ton

is het gewicht van 1 stalen schuif

  • heeft 4 opvallende betonnen torens van 45 m hoog
  • beschermt tegen hoogwater door 2 stalen schuiven in het water te laten zakken van elk ruim 80 m breed en 12 m hoog
  • sluit gemiddeld 3 à 4 keer per jaar

Wanneer gaat de kering dicht?

Rijkswaterstaat sluit de schuiven in de Hollandsche IJsselkering bij een waterstandsverwachting van 2,25 m boven NAP. De torens zijn dan rood verlicht, zodat mensen in de omgeving weten dat er sprake is van hoogwater. Meestal is het voldoende om 1 schuif neer te laten. Alleen bij noodweer gaan beide schuiven naar beneden, om zo de Hollandsche IJssel geheel af te sluiten.

Op 21 december 2023 deed zich de unieke situatie voor dat alle stormvloedkeringen van het land, de Hollandsche IJsselkering, de Maeslantkering, de Hartelkering, de Oosterscheldekering en de Ramspolkering tegelijkertijd gesloten waren.

Bouw

De Hollandsche IJsselkering is niet voor niets het eerste Deltawerk. In 1953 brak de dijk bij Ouderkerk aan den IJssel door en dreigde een dijk in Nieuwerkerk aan den IJssel het te begeven. En dat in het laagstgelegen gebied in Nederland. Een jaar later startte daarom in hoog tempo de bouw van de Hollandsche IJsselkering. Door het slimme ontwerp heeft de scheepvaart zo min mogelijk last van het enorme bouwwerk. Wanneer de schuiven open zijn, kunnen schepen gewoon onder de kering door varen.

Wat doet Rijkswaterstaat?

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Hollandsche IJsselkering. Dit is erg belangrijk omdat de Hollandsche IJsselkering het laagste deel van Nederland beschermt tegen hoogwater. In 2020 hebben we diverse werkzaamheden uitgevoerd, waaronder het verstevigen van alle stalen damwanden en het uitvoeren van betonreparatie. Benieuwd hoe dat eruit zag? Bekijk dan onderstaande video.

Deltawerken in topconditie - Damwanden Hollandsche IJsselkering Rijkswaterstaat houdt onze sluizen en keringen oersterk en veilig door regelmatig onderhoud. Zoals de Hollandsche IJsselkering, die het laagste deel van Nederland beschermt tegen hoogwater. In 2020 werken we onder andere aan de stalen damwanden van het complex. Gerard Visser, aannemer De Klerk: "Onze totale werkzaamheden die we uitvoeren van april tot het stormseizoen dat bestaat in principe uit het verstevigen van alle bestaande damwanden, het opnieuw maken van een kademuur en het uitvoeren van heel veel betonreparatie. Door de jaren heen zijn er heel veel stukken beton gescheurd en afgebrokkeld. Ook die hebben wij gerepareerd." Op een plek vervangen we de hele damwand door een nieuwe. Deze nieuwe damwand wordt via het water aangevoerd en ingetrild met een zogeheten trilblok. Deze methode veroorzaakt minder trillingen en geluidsoverlast dan heien. Gerard Visser, aannemer De Klerk: "Wat we hier zien is een bestaande kademuur die volledig afgebrokkeld was, gescheurd. De tand des tijds heeft hier behoorlijk huisgehouden en wij hebben alle kapotte beton weer gerepareerd. We staan hier bij een van de damwanden die wij hebben verstevigd. Dat hebben wij gedaan door middel van een stalen balk en van strengverankering. En dat doen wij zodat wij de bestaande verankering, dat is een stalen staaf je die daar onder ziet, die is einde levensduur en wij brengen nu een nieuw type verankering aan. Deze is veel meer bestand tegen alle invloeden die zoÕn anker doet roesten. Aan het eind van het afspanproces voorzien we deze ankers nog van een kop, dan volstaat het." Dankzij het onderhoud kunnen de damwanden weer minstens twintig jaar mee. Zo houdt Rijkswaterstaat de Hollandsche IJsselkering oersterk en veilig. Meer weten? Ga naar rijkswaterstaat.nl/hollandsche-ijsselkering Een productie van Rijkswaterstaat 2020